AI1


 Juttutyypit.fi

Mediakasvatus.fi:n Juttutyypit.fi-sivusto esittelee journalistisia juttutyyppejä.
 

Uutisen kuvavalinnoista 


Uutiskuvaa kannattaa katsoa kriittisesti: se on aina yksi, joskus hyvinkin valikoitu näkemys tapahtuneesta. Kuvat voivat toistaa tuttua, stereotyyppistä kuvastoa.

Myös kuvan rajaus ratkaisee paljon, muuallakin kuin some-kuvissa.

Lähdenkritiikistä

Helsingin Sanomien artikkeli (30.11.2013) kartoittaa Wikipedian luotettavuutta. Ylen artikkelissa  (10.6.2020) kerrotaan, että yritykset ostavat Wikipedia-muokkauksia saadakseen artikkelinsa vaikuttamaan paremmalta.

Häräntappoaseen juoni

Anna-Leena Härkösen kirja Häräntappoase sopii mainiosti kurssin luettavaksi kirjaksi. Valmiin juoniselostuksen löydät täältä.


Kolumni vuorovaikutuksesta

 

Aineistopohjainen kirjoitelma

 

Aineistopohjainen kirjoitelma on pitkähkö teksti, jossa kirjoitetaan jonkun toisen kirjoittaman tekstin, esimerkiksi mielipidekirjoituksen, artikkelin tai kolumnin pohjalta oma näkemys asiasta. Suurin osa on omaa sanottavaa, mielipiteitä, perusteluja ja esimerkkejä, mutta alkuperäinen teksti eli pohjateksti pitää kuitenkin esitellä. Ohjeet tämän kurssin kirjoitustehtävään ovat täällä.

Koulun käytännöt lähteiden merkitsemiseen ovat täällä Kielenhuolto-kohdassa ja tarkemmin Opinto-oppaassa.



Lastenkirjallisuus ja ajan arvot

 

Lastenkirjallisuus kuvaa aina aikaansa: millaisia arvoja lapsille on haluttu välittää tai mitä heidän on tai ei ole tahdottu näkevän. Kulttuuricocktail-sivujen artikkeli esittelee lastenkirjallisuuden historiaa tästä näkökulmasta.


Vaikuttaako media meihin?


Helsingin Sanomien artikkelissa To The Bone -elokuvasta (14.7.2017) kysytään, tuovatko elokuvat tärkeitä aiheita keskusteluun vai ihannoidaanko niissä haitallisia malleja.